Dijital Pazarlamada Blog Yazılarının Önemi
Günümüzde birçok marka; kendi marka değerlerini koruma, pazarlama ve prestij sağlamak için çeşitli yöntemlere başvurur. Bu yöntemlerden bir tanesi de blog yazıları. Blog yazmak dijital pazarlamanın vazgeçilmez unsuru haline geldi. Günümüzde blog yazıları ile müşterilere ve potansiyel müşterilere ulaşmak daha kolay bir hal aldı. Markalar, reklam harcamaları için kurumsal bloglara ve içerik pazarlamasına bütçe ayırarak dijital pazarlamada ön plana çıkmaya başladılar. Peki, blog yazıları dijital pazarlamaya ne gibi katkı sağlar? Hep birlikte bu sorunun cevabını derinlemesine öğrenelim.
Bir Dijital Pazarlama Aracı Olarak Blog Yazıları
Markalar, kurdukları web veya e-ticaret sitelerinde oluşturdukları blog alanıyla kullanıcılarıyla iletişime geçebilmeyi hedeflemektedir. Kullanıcıları ile duygusal bağ kurmak, onlara ilgilendikleri konu ile ilgili bilgi vermek, ilgi çekmek, bilinirliklerini arttırmak, hedef kitlesini geliştirmek vb. için blog yazılarına başvurur. Blog yazılarının özgün, yaratıcı ve kaliteli içeriklere sahip olması kaliteyi arttırarak dijital pazarlamada blog yazılarının amacına ulaşmasını sağlar.
Blog yazıları dijitalleşmenin artış göstermesiyle reklamlar kadar etkili olabilmektedir. Kullanıcıların satın alma eğilimlerini ve markaya olan ilgisini arttırarak başarısını ortaya çıkarır. Hedef kitleye kaliteli, özgün ve bilgi verici içerikler ulaştırarak onların bilinç seviyelerini yükselterek etkileşim almayı sağlar. Bilginin sosyal medya platformları başta olmak üzere hızlı bir şekilde yayılmasını sağlar. Satın alma ve bilinirliği arttırmada blog yazıları, kullanıcıya tatmin edecek bilgiler sunarak ve doğru yönlendirmeler yaparak amaca ulaşmayı sağlar.
Dijital Pazarlama İçin Blog Yazısı Nasıl Yazılmalıdır?
- Hedef Kitleye Uygun Konu Başlıkları Seçilmeli: Kendi markanız için bir yazı yazıyor olsanız bile ana hedef ürün satışı olmamalıdır. Özgün bir bakış açısıyla okuyucuya konu hakkında bilgi sahibi olduğunuzu hissettirecek bir yazı yazılmalıdır. Hedef kitlenize ne kadar özen gösterdiğinizi hissettirerek markanızın saygın ve güvenilir olmasını sağlayın. Makaleler, sitenin kendisini temsil edebilmelidir. Blog yazılarınıza içerisinde ürün satışı olan sayfalara link vererek SEO açısından uyumlu anahtar kelimeleri eklemeniz gerekir.
- İçeriği Zengin Blog Yazılarının Paylaşılması Gerekir: İnternette satış yapmak isteyen birçok sayfa yer alıyor. Bu sayfalarda yer alan içerikler arasından üst sıralara çıkmak ve bilinirliği arttırmak için en kaliteli bilgiyi veren blog yazılarını yazarak rakip sayfalardan farklı olmak gerekir.
- Hedef Kitle Analizi Doğru Yapılmalı: Hedef kitle doğru bir şekilde belirlenerek sürekli ve düzenli üretim yapılmalıdır. Düzenli şekilde paylaşım yaparak içerik sayısı arttırılmalıdır. Sadece blog yazısı yazmak için değil de kaliteli, paylaşılabilir ve özgün içerikler oluşturulmalıdır. Blog konuları, ürün haberleri takip edilerek güncel konulardan oluşmalıdır. Anahtar kelime, uygun başlık seçimi, intihal vb. SEO konuları titizlikle takip edilmelidir. Yazı içerisinde markaya ait olan görseller kullanılmalıdır. Hedef kitlenizin sürekli takip edeceği, bilgi alacağı ve başka sayfalarda bulamayacağı bilgiler paylaşılmalıdır. Blog yazıları pazarlama ürünü olarak görülerek müşteriler ve potansiyel müşteriler tarafından imaj arttırılmalıdır.
- Blog Stratejisi Oluşturulmalıdır: Markanız ve oluşturulan içerik birbiriyle uyumlu olmalıdır. Blog yazısında yer alan içerikler hedef kitlenize hitap ederek onlardan gelecek olan geri dönüş arttırılmalıdır. Hedef kitlenin dikkatini çekebilmek için onlara hitap eden yazılar ile ön plana çıkılmalıdır. Örneğin; protez tırnak satışı yapan bir markanın yazılarında kadın müşterilerinin ilgisini çekecek yazılar ile uyumu yakalaması gerekir.
İstatistiklerle Blog Yazılarının Önemi
- Kullanıcıların %77’si blog yazısı okumaktadır. Bu durum kullanıcıların %23’ünün internette geçirdiği zamanın blog okumaya ayırdığını göstermektedir.
- Kullanıcıların %82’si markalara ait blog yazılarını okumaktadır. Aynı zamanda kullanıcıların %70’i markaları ve markalara ait ürün, hizmet vb. bilgisini reklamlardan ziyade blog yazılarından öğrenmektedir.
- Blog yazıları olan şirketler olmayan şirketlere oranla %80 daha fazla ziyaret almaktadır. Ayda ortalama 20 blog yazısı yayınlayan markalar sitelerine iki kat daha fazla trafik getirmektedir. Toplam 200’ün üzerinde yayınlanmış blog yazısı olan markalar, daha az blog yazısı olan markalara oranla ortalama 4 kat trafik almaktadır.
- Günümüzde pazarlama uzmanları, çalıştığı markalara %67 daha fazla müşteri getirmek için blog yazılarını kullanmaktadır. Pazarlama uzmanlarının yaklaşık %40’ı dijital pazarlamada blog yazısı kullanmayı önemli görmektedir.
Yukarıda verilen bilgilere göre blog yazılarının kullanıcılarla etkileşim kurmada büyük rol oynadığını çıkarabiliriz. Markalar kendi sektörleriyle ilgili blog çalışmaları yapmaları kullanıcılara daha fazla bilgi vererek etkileşim kurmayı arttırmaktadır. (İstatistik bilgileri Neil Patel yayınladığı “How Blogging Affects Your Bottom Line” adlı infografik çalışmasından alınmıştır.)
Blog Yazılarının Markaların Sitelerine Yararları
- Blog okuyucuları zaman içerisinde ürün ve markaları tanımaya başladıkça markanın müşterisi olacaktır. Bu yüzden blog yazılarının arasında ürün satış linkleri de eklenmelidir.
- Yazılar, okuyucu ve marka arasında bir bağ oluşmasını sağlamaktadır. Markanın bir konuda yayınladığı yazı, bir kullanıcının yaptığı arama sonucunda gözükmesi markanın bilinirliğini arttırır. SEO açısından da marka sayfasının üst sıralara yükselmesini sağlar.
- Markanızın organik trafiğini arttırmaya yardımcı olur. Ucuz ama etkili bir yöntemle arama sonuçlarında üst sıralarda yer almayı sağlar.
- Potansiyel müşterilere ulaşmanızı sağlayarak hedef kitlenizi ürün satışına yönlendirebilirsiniz.
- Düzenli, kaliteli ve özgün içerikler yayınlamak rakiplerinizden öne çıkmanızı sağlar.
- Doğrudan reklam içermeyen makaleler kullanıcıların gözünde antipatik durmaz. Bu durum daha fazla markalı içerik sunabilmeyi sağlayarak hedef kitlenin ürün hakkında bilgi almasını sağlar. Bu durum müşteri oranının da artmasını sağlar.