Dijital Reklam
İnsan ihtiyaçları oldukça doyumsuz ve sınırı olmayan uçsuz bucaksız bir alandır. Hizmet sektörü ise insanların arz ve talepleri doğrultusunda gelişme gösteren bir alandır. Hizmet sektörü insanların ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak için de sürekli kendini geliştiren bir alandır. Hizmet sektörünün insan ihtiyaçları ve gelişen teknoloji doğrultusunda reklam ve pazarlama teknikleri de gelişme gösterir. Reklamcılık faaliyetleri de geleneksel reklamcılık alanından dijital reklam alanına kaymıştır.
Yapılan araştırmalar insanların %60’ ının dijital ortamda izledikleri videoların satın alma kararlarını etkilediklerini gösterir. İnsanların gelişen teknoloji doğrultusunda vakitlerinin çoğunun dijital ortamda geçirmektedir. Bu yüzden insanların neyi satın alıp almayacakları dijital ortamdaki hareketlerden anlaşılır. Markalar da insanların değişen alışkanlıklarından etkilenerek dijital reklam gücüne inanır. Bu sayede markalar bilinirliklerini ve satış oranlarını arttırabilir. Peki, yazı başından beri bahsettiğimiz dijital reklam nedir hep beraber inceleyelim.
Dijital Reklam Nedir?
Dijital reklam bir markanın ürününü veya hizmetini tanıtmak ve bilinirliğini arttırmak için çeşitli platformlar ve dijital platformlar kullanarak kullandığı her türlü iletişimi ifade eder. Sosyal medya platformlarında, blog sayfalarında, web tarayıcılarında vb. her türlü dijital kanallardan yapılan reklam eylemi dijital reklam olarak tanımlanır. Dijital reklamların temel amacı hedef kitlenin olduğu yerde bulunmaya çalışmaktır. Dünyada milyarlarca internet kullanıcısının olduğu göz önünde bulundurulursa markaların dijital kanallarda yer alması artık zorunludur. Dijital mecralarda yer alan markalar, farkındalıklarını güçlendirerek etkileşimlerini arttırabilirler.
Dijital reklam web siteleri, streaming içerikleri ve benzeri çevrim içi kanallar aracılığıyla satış ve pazarlama çalışmaları yapmaktır. Metin, ses, fotoğraf ve video gibi medya biçimlerini içinde barındırır. Dijital reklamlar markaların bilinirliğini, müşteri etkileşimini, çıkardığı yeni ürünlerini piyasaya sürmesini, tekrarlanan satışlarını arttırmasını ve daha fazlasını sağlar. Dijital reklamlar geleneksel reklamlar ile kıyaslandığında neye benzedikleri, nerede görüldükleri, oluşturulma, satın alınma ve ölçülme biçimleriyle ayrılır.
Dijital Reklam Önemi
- Dünya nüfusunun hemen hemen %60’ı çevrimiçi olur. Gün içerisinde insanlar e-posta adreslerini kontrol eder, sosyal medyada gezinir, sevdikleri dizi veya filmleri çevrimiçi izliyorler. Dijital reklamlar da insanların günlük rutinlerine ulaşır. İnsanları markayla ilişki kurması için teşvik eder. Bu yüzden dijital reklam önemi her geçen gün artış gösterir.
- Dijital reklamlar doğru kitleyi etkilemeyi sağlar. Markanın hedef kitlesinin kim olduğunu daha iyi belirlenmesini sağlar ve hedef kitlenin alışkanlıklarını takip edebilmeyi sunar. Kısacası hedef kitleye doğru dijital platformlar aracılığıyla etkili bir şekilde ulaşabilmeyi sunması dijital reklamın önemi hakkında bilgi verir.
- Dijital reklamlar markaları bilgilendirici veri analitiğine erişmelerini sağlar. Hedef kitle çevrimiçi olarak etkileşime girdikçe bu etkileşimler izlenir. Veri tabanlarına kayıt edilerek saklanır. Kayıt edilen veri tabanları markaların daha isabetli reklam hedeflemeleri yapmasını sağlar. Bu da markanın daha iyi sonuçlar almasını sağlar.
- Dijital reklamlar her hedefe ve bütçeye uygundur. Markanın istediği ölçüde yani büyüklükte ve küçüklükte dijital reklam yapılır. Ayrıntılı reklamlara milyonlarca dolar gibi yüklü para harcamanıza gerek yoktur. Markalar, dijital reklamlarla hedef kitlesinin etkileşim kurduğu kanallardaki reklam alanları için teklif verebilmeyi mümkün kılar.
Pazarlama stratejisinde büyük boşluklar bırakmak istemeyen markalar dijital reklam önemi hakkında bilgi sahibi olan markalardır.
Dijital Reklam Çeşitleri Nelerdir?
- Banner Reklamlar: İnternet ortamında en çok karşılaşılan bir reklam türüdür. Web sitelerinin içerisinde yer alan bu reklamlarda görseller ve metinler birlikte kullanılabilir. Hedef kitleyi belirli bir eyleme geçirmeye yöneliktir. Hedef kitleye fırsatlar sunan mesajları içerisinde barındırır. Dijital reklam çeşitleri içerisinde çok fazla kullanılır. Banner reklamı görüntüleyen kullanıcılar, reklama tıkladıkları anda bulundukları sayfadan ayrılıp markanın sayfasına giderler. Banner reklamlar, tanıtım ve satışı arttırmanın yanında sayfaya ziyaretçi de çeker.
- Sosyal Medya Reklamları: Sosyal medyanın gücünün en fazla kullanıldığı alanların başında reklam ve pazarlama sektörü gelir. Sosyal medya reklamları, sosyal medya platformlarında yayınlanan reklamları ifade eden bir reklam çeşididir. Sosyal medya kullanıcılarının artmasıyla bu reklam türü çok fazla popüler olmuştur. Her sosyal medya platformunun kendine özgü imkanlar sunması oldukça önemli bir özelliktir. Her platform tipi için farklı reklam içeriği hazırlanması gerekir. Reklam modellerinden faydalanarak marka bilinirliği arttırılabilir ve yeni hedef kitlelere ulaşılabilir.
- Native Reklamlar: Dijital reklam çeşitleri arasında native yani doğal reklamlar da yer alır. Native reklamlar, ilk anda reklam olduğu anlaşılmayan ama bir ürün veya markayı tanıtan içerikleri ifade eder. Bir markanın iş birliği yapılan bir web sitesinin içerik akışı içerisinde doğal bir şekilde yer aldığı reklam çeşididir. Özel bir reklam aracılığıyla desteklenen bir reklam değildir.
- Video Reklamlar: YouTube’ un popüler bir platform olmasından sonra dijital reklam alanında ivme kazanan bir reklamdır. Tabi ki sadece YouTube üzerinde değil birçok sosyal medya platformunda video reklamlar yayınlanır. Günümüzde içeriğin kralı olarak video görüldüğü düşünülürse kısa sürede hedef kitleye her şeyi açıklayabilme fırsatı verir. Oldukça kritik bir silahtır. Video reklamlar; trafiği, dönüşümleri ve satışı arttırma konusunda oldukça etkilidir.
- E-Posta Reklamları: Dijital reklam çeşitleri içerisinde uygun maliyetli ve içeriğine göre yüksek dönüşüm oranı sunabilen reklamlardır. E-posta reklamları ile marka müşterilerine mail atarak pazarlama yapar. E-posta reklamları, özel bir şekilde tasarlanır. İçeriğinde görsel ve metin yer alır. Markanın müşterilerine izinleri doğrultusunda yollayabileceği bir reklamdır. Özelleştirilmiş e-posta reklamları ile bir marka satışları arttırır. Aynı zamanda müşterilerin daha önce ilgilendiği ürün hakkında indirim vb. durum yaşandığında e-posta reklamı göndererek alışveriş yapmaya teşvik edersiniz.
- PPC (Tıklama Başına Maliyet) Reklamlar: Dijital reklam çeşitleri arasında maliyet ve dönüşüm açısından en avantajlı olanıdır. PPC reklam kullanan bir marka sadece tıklama başına para öder. Reklamın kaç kişiye gösterildiği ile marka ilgilenmez. Örneğin, reklam 200 kere görüntülenmiş ama 100 kişi tıklamışsa sadece 100 kişilik ödeme yaparsınız. Etkileşim üzerinden para ödenen reklamdır.
- Remarketing Reklamlar: Markaya yatırım getirisi konusunda en fazla verim sağlayan reklamdır. Dijital reklam içerisinde en çok kullanılanlardan birisidir. Çünkü bu reklam çeşidi doğrudan ürünlerinizle ilgili kişilere gösterilir. Örneğin, e-ticaret sitenize giren müşteriniz gözlük modellerinizi inceledi. Ardından sitenizden çıkış yapan bu kişi başka bir siteye girdi. Bu siteye girdiğinde de daha önce incelediği gözlük modellerini görür. Bu reklam çeşidi bir sayfadan satın almadan yapılan çıkışları gerçek satışlara dönüştürme konusunda büyük bir önem taşır.
- Arama Motoru Reklamları (SEO-SEM): Bir markanın sitesinin arama sonuçlarında ön plana çıkmasını sağlayan bir reklam çeşididir. Bir anahtar kelime kullanarak arama yapan hedef kitle kullanıcıları, sonuç sayfası ile karşılaşırlar. Karşılarına çıkan sayfada aranan kelime ile ilgili doğal sonuçlarla birlikte aranan kelimeyle bağlantılı sonuçlar da gösterilir. SEM doğrultusunda arama motoru reklamları verilir. Bu sayede arama sonuçlarında daha fazla görüntülenme elde edilir. SEO çalışmaları da yaparak SEM reklamları desteklenebilir.
Dijital Reklam Avantajları Nelerdir?
- Bir markanın reklamlarının 7/24 görünme potansiyeli vardır.
- Dijital reklamların kullanımı kolaydır.
- Geleneksel reklamcılık ile kıyaslandığında doğru hedef kitleye ulaşma imkanı tanır.
- Yayınlanan reklamların kaç kişiye ulaştığı, kaç kez tıklandığı ve görüntülendiği sonuçlarına ulaşma imkanı verir.
- Yayınlanan reklamlar detaylı raporlama ağı sayesinde performansı ölçülür.
- Geleneksel reklamlara göre dijital reklam kısa sürede daha fazla kişiye ulaşma imkanı tanır.
- Küçük işletmeler için oldukça uygundur.
- Düşük maliyetle yüksek performans almayı sağlar.
- Belirli kişi gruplarına yönelik olarak reklam yayınlama imkanı sunar.
Dijital Reklam İstatistikleri
Dijital reklamların performansı tüm boyutlardan ölçülür. Bir marka dijital reklam kampanyasını ölçmek için dijital reklam istatistikleri kullanması gerekir. Bunlar;
- Tıklamalar: Markanın reklamının tıklanma sayısıdır.
- Gösterimler: Markanın reklamının gösterilme sayısıdır.
- Tıklanma Oranı: CTR olarak da bilinir. Markanın tıklamayla sonuçlanan gösterimlerin yüzdesini gösterir.
- Video Tamamlanma Oranı: Markanın yayınladığı video reklamın gösterildiği izleyicilerin reklamı izleme oranıdır.
- Erişim: Markanın yayınladığı reklamın gösterildiği izleyici sayısıdır.
- Dönüşüm Oranı: Markanın müşterileri reklamı gördükten sonra istenen işlemi gerçekleştirme sayısına denir. İstenen işlem tıklama, satın alma vb. olarak sıralanabilir.
- Reklam Harcamasının Getirisi (ROAS): Markanın harcadığı bütçeyle ilgili olarak reklam kampanyasından elde ettiği gelirdir.
- Yatırım Getirisi (ROI): Markanın harcadığı bütçeye oranla kazandığı net karı temsil eder.
- Markaya Yeni Müşterilere Yapılan Satışlar: Daha önce markadan hiç satın alma işlemi gerçekleştirmemiş müşteriler tarafından yapılan satın alım işlemleridir.
Eleganza Ajans olarak gerçekleştirmek istediğiniz tüm dijital reklam çalışmalarınızda yanınızda olduğunuzu hatırlatmak isteriz.